Your Ad Here Your Ad Here
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18

Thread: Building new PC. 1 or 2 gigs of RAM ?

  1. #1
    Hi guys

    I am just planning to build a new PC.

    I want to use it for the internet, photoshop, but no gaming.

    I will use XP, but may want to get Vista later on.

    Will 1 Gig of RAM be enough to run Vista and photoshop well or is 2 Gigs needed. It is obviously a lot more expensive to go for 2 gigs so I need some justification.

    Regards

    Digby
    NZ

  2. Software & Hardware   -   #2
    Chewie's Avatar Chew E. Bakke
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    4,883
    Get as much as you can afford.
    It's like buying a hard drive - when you get it you think you'll never fill it but after 6 months you wonder where all the space went.
    There isn't a bargepole long enough for me to work on [a Sony Viao] - clocker 2008

  3. Software & Hardware   -   #3
    zapjb's Avatar Computer Abuser BT Rep: +3
    Join Date
    Nov 2002
    Posts
    3,694
    Imo 1GB is great for XP & weak for Vista.

  4. Software & Hardware   -   #4

  5. Software & Hardware   -   #5
    Formula1's Avatar Poster
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    USA
    Posts
    3,786
    You should get atleast 2 x 1GB stick of ram, and if your motherboard supports 4 slots of ram, you can have 4 x !GB for 4gb available to Windows Vista.

  6. Software & Hardware   -   #6
    Skiz's Avatar (_8(I)
    Join Date
    May 2003
    Location
    CO
    Age
    40
    Posts
    29,628
    Why are you guys telling him to get so much memory?? He's already stated that the primary use of the PC is going to be internet browsing and Photoshop.

    I have 2gb of memory right now and I can't tell a bit of difference in how Photoshop runs or in internet speed. (prior PC had 1gb RAM)

    I don't see any need for 2gb for your uses. Put 1gb in and if you feel you need more, (which I doubt), then just order another.
    Last edited by Skizo; 10-31-2006 at 02:12 AM.



    ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ
    The FST Last.fm group

  7. Software & Hardware   -   #7
    Seedler's Avatar T__________________T
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Canada
    Posts
    4,644
    Quote Originally Posted by Skizo View Post
    Why are you guys telling him to get so much memory?? He's already stated that the primary use of the PC is going to be internet browsing and Photoshop.

    I have 2gb of memory right now and I can't tell a bit of difference in how Photoshop runs or in internet speed. (prior PC had 1gb RAM)

    I don't see any need for 2gb for your uses. Put 1gb in and if you feel you need more, (which I doubt), then just order another.

    that's because you're using XP as of now.

    Vista recommends 2igs or ram for "optimal" operations.
    Biostar XE T5
    i5-750 @ 4.0 GHZ stable (CM Hyper 212)
    2 x 2GB Cosair XMS3 DDR3 1600MHZ
    Radeon 5850 @ 866/1254MHZ
    Intel X25-M in RAID 0
    WD Caviar Black 2TB in RAID 0
    3 x Asus 25.5" VW266H LCD [Eyefinity]

  8. Software & Hardware   -   #8
    zapjb's Avatar Computer Abuser BT Rep: +3
    Join Date
    Nov 2002
    Posts
    3,694
    Quote Originally Posted by Seedler View Post
    Quote Originally Posted by Skizo View Post
    Why are you guys telling him to get so much memory?? He's already stated that the primary use of the PC is going to be internet browsing and Photoshop.

    I have 2gb of memory right now and I can't tell a bit of difference in how Photoshop runs or in internet speed. (prior PC had 1gb RAM)

    I don't see any need for 2gb for your uses. Put 1gb in and if you feel you need more, (which I doubt), then just order another.

    that's because you're using XP as of now.

    Vista recommends 2igs or ram for "optimal" operations.
    I agree.

  9. Software & Hardware   -   #9
    famous45's Avatar money=happiness BT Rep: +1
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    195
    When i built my PC and upgraded from 512 to 1 gig, there was a huge performance increase, then from 1 gig to 2, not a noticable difference at all. Now with Vista coming out, I wonder If I will need more than 2 gigs to run the fully loaded version smoothly.

  10. Software & Hardware   -   #10
    Skiz's Avatar (_8(I)
    Join Date
    May 2003
    Location
    CO
    Age
    40
    Posts
    29,628
    Quote Originally Posted by Seedler View Post
    Quote Originally Posted by Skizo View Post
    Why are you guys telling him to get so much memory?? He's already stated that the primary use of the PC is going to be internet browsing and Photoshop.

    I have 2gb of memory right now and I can't tell a bit of difference in how Photoshop runs or in internet speed. (prior PC had 1gb RAM)

    I don't see any need for 2gb for your uses. Put 1gb in and if you feel you need more, (which I doubt), then just order another.

    that's because you're using XP as of now.

    Vista recommends 2igs or ram for "optimal" operations.
    On the contrary. Did you look at the link VB provided?

    Vista needs 512, but recommends 1gb for a "premium" experience.



    ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ
    The FST Last.fm group

Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •